Japonsko prochází bezprecedentním úbytkem populace

V zemi vycházejícího slunce pokračovala už devátým rokem demografická krize.

Podle oficiálních statistických údajů utrpělo Japonsko v roce 2018 historicky největší přirozený úpadek populace (448 000) v důsledku rekordního počtu úmrtí a nejnižší porodnosti – méně než milión ročně – během posledních tří let.

Rok 2018 je však už devátým následným rokem demografické krize v Japonsku, kde po mnoho let byla míra porodnosti jednou z nejnižších mezi rozvinutými zeměmi.

Japonské obyvatelstvo nyní čítá 124 miliónů, ale předpokládá se, že do roku 2065 poklesne na 88 miliónů.

Ve snaze zvrátit tento alarmující demografický trend se vláda snaží stimulovat rodiny k většímu počtu dětí rozšířením bezplatných předškolních zařízení pro děti od tří do pěti let a pro rodiny s nízkým příjmem i pro děti mladší.

Japonsko má nejvyšší podíl obyvatel starších pětašedesáti let na světě a Státní výzkumný ústav pro otázky populace a sociálního zabezpečení v Tokiu odhaduje, že v roce 2040 dosáhne tento podíl 35 % obyvatelstva. Očekávaný nápor na zdravotnické a sociální služby chce vláda v říjnu částečně zmírnit kontroverzním zvýšením spotřební daně z osmi na deset procent.

Následkem trvajícího úpadku obyvatelstva bude dramaticky rostoucí zadlužení na jednoho obyvatele, které bude čím dále tím obtížnější splatit. V dlouhodobém výhledu však japonská centrální banka zřejmě rezignuje na monetizaci dluhu. Prozatím, v zájmu odlehčení akutního nedostatku pracovních sil, schválil japonský parlament návrh imigračního zákona, který umožní přijetí statisíců zahraničních dělníků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.