Řecký parlament ratifikoval dohodu o názvu Makedonie

Tsiprasovu vládu podpořilo několik nezávislých poslanců. Hlasování a parlamentní debatu doprovázely pouliční protesty.

Řecký parlament v pátek ratifikoval červnovou dohodu s Makedonii o kompromisním názvu bývalé jugoslávské republiky. Makedonie nyní ponese jméno Severní Makedonie, což odstraní dosavadní řecké odmítání přijetí balkánské země do NATO a EU kvůli jejímu názvu.

Premiér Alexis Tsipras ztratil kvůli dohodě většinovou vládu, protože dohoda čelila velké politické opozici. Nicméně nakonec prošla parlamentem díky podpoře několika nezávislých poslanců. Ratifikaci předcházela celkem tři dny dlouhá debata v parlamentu a také pouliční protesty v Aténách a dalších velkých městech. Bylo tomu tak i v pátek, kdy bylo hlasování doprovázeno dalšími protesty v hlavním městě i v severořecké Soluni.

Spor o jméno Makedonie se vedl od roku 1991, protože Řecko si kladlo nárok na jméno Makedonie jako součást svého antického dědictví.  Dohoda otevírá Makedonii dveře do NATO a také do Evropské unie.

O tématu jsme informovali zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.