Šéf Ericssonu: obavy z Huawei jen prohloubí evropské zpoždění sítí 5G

Skandál kolem Huawei paralyzuje a k tomu, aby Evropa dohnala svoje zpoždění, nepřispívá.

Šéf firmy Ericsson Börje Ekholm vyjádřil pro Financial Times obavy z dalšího zaostávání Evropy v rozvoji této klíčové technologie.

Obavy koncentrované kolem Huawei mohou přispět k dalšímu zaostávání Evropy v oblasti technologie 5G, varuje šéf Ericssonu. Značným problémem jsou také regulace a obrovské investiční náklady.

Jeho vyjádření je překvapivé, neboť právě Ericsson a finská Nokia jsou vnímány jako firmy, které by na případném zákazu Huawei v Evropě vydělaly. Podle Ekholma je ovšem skandál kolem Huawei paralyzující a nepřispívá k tomu, aby Evropa dohnala zpoždění. Zástupce odvětví GSMA už vydal varování. Pokud se budou všichni soustředit jen na Huawei a ta bude zakázána, pak hrozí, že se budou zvyšovat náklady pro občany i firmy, bude ohroženo fungování současné sítě 4G a co víc, nástup sítě 5G se může zpozdit o řadu let.

Ekholm si myslí, že to hlavní, co způsobuje evropské zaostávání, jsou vysoké investiční náklady a přehnaná regulace. Tvrdí, že Evropa nechává ostatní, aby ji předběhli.

V Evropě se síť 5G stále jen testuje, jiné země už jsou mnohem dál, varuje dál šéf Ericssonu. V USA, Austrálii a Asii jedou plnou parou vpřed. V Evropě si pohodlně sedíme a řada zemí ještě ani neprodala své spektrum, není tu pozitivní investiční prostředí.

Podle Ekholma se problém netýká jen sítí 5G, ale i 4G – pokrytí a hustota jsou v Evropě na nižší úrovni než v Číně či USA. Evropa byla dříve špičkou v digitálních technologiích, ale už není, takže se nelze divit, že mnoho firem odešlo do Asie či do USA.

Ekholm řekl, že si nepřeje zákaz Huawei, ale zároveň popřel, že by firma měla až tak velký náskok před Ericssonem. Zdůraznil, že se konkurence nebojí, protože jinak hrozí, že se inovace zastaví.

Obává se také obchodních sporů mezi USA a Čínou, je si vědom, že firma Ericsson vychází z malého švédského trhu a že se musí spoléhat na globální trhy. Pokud se změní vzorec globálních obchodů, dopadne to i na nás, obává se Ekholm.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.