Trump chce, aby Čína zrušila cla na zemědělské produkty

Americký prezident tvrdí, že v rozhovorech mezi oběma zeměmi došlo k pokroku.

Financial Times informují, že vzhledem k údajnému pokroku mezi USA a Čínou, nelze vyloučit setkání mezi americkým a čínským prezidentem.

Čína uvalila cla na americké zemědělské produkty v rámci odvety za to, že USA v prvním kole uvalily cla na čínské zboží. To, že Trump hovoří o veškeré zemědělské produkci, nikoliv pouze o těch produktech, jako sója, které byly poznamenány odvetou, ukazuje, do jaké míry jsou pro něj důležité názory amerických farmářů.

FT přitom shromáždily informace jednak o optimismu v pokroku jednání, ale také o tlaku, kterému čelí americká strana, aby Číně „nedala nic lacino“ a trvala na zákazu technologických transferů, omezení průmyslových dotací atd.

Jako klíčové se údajně podařilo dojednat mechanismu, v němž bude „vynucováno“, jak Čína plní své závazky. Pokud by došlo k porušení, pak by se konaly schůzky v daném formátu, přičemž by pak USA mohly sáhnout k opatřením, která by byla „unilaterální“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.