USA ukončily diplomatický spor s EU o protokol, ale…

Symbolický krok nic nemění na sporech mezi EU a USA o íránskou jadernou dohodu nebo clech na evropská auta.

Spojené státy v pondělí ukončily diplomatickou rozepři s EU ohledně protokolu a nazvaly Evropskou unii „jedním z nejváženějších partnerů USA“. Americký velvyslanec Gordon Sondland oznámil okamžité ukončení současné diplomatické degradace velvyslance EU na více méně ceremoniální diplomatické postavení v rámci hierarchie diplomatických hodností.

Rozepře způsobila napětí na začátku ledna a zdůraznila zhoršení vztahů mezi USA a EU.

Evropská komise ústy své mluvčí řekla, že komunikovala s americkou administrativou, aby celou záležitost vyjasnila. EK uvítala, že USA se vrátily k běžným zvyklostem.

I když diplomaticky je změna spíše symbolická než praktická, je chápána jako předzvěst budoucích vztahů, i kdyby EU v očích amerického prezidenta Donalda Trumpa ztratila na významu.

Sondland sdělil, že EU je „výjimečně důležitou organizací“ a dodal, že patří k jednomu z nejcennějších partnerů USA a že úspěch i bezpečnost Evropy mají pro USA zvláštní význam v celé řadě otázek. Ovšem vstřícná slova neznamenají, že by EU a USA v současnosti nevedly řadu sporů, počínaje jadernou dohodou s Íránem a konče ekonomickými neshodami.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová je nyní ve Washingtonu na jednání s Robertem Lightinzerem a snaží se odvrátit zavedení amerických cel na evropská auta, a tím i celní válku. Podle Malmströmové však v EU panuje shoda, že na případná automobilová cla bude adekvátně reagovat.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.