Budapešť zvažuje možnosti plynovodu Turecký proud

Ministr zahraničních věcí sdělil, že Maďarsko se musí připravit na možnost ukončení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó řekl v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 1, že jeho země považuje ruské energetické investice v Srbsku a Bulharsku za významné vzhledem k tomu, že Rusko a Ukrajina se doposud nedokázaly dohodnout na tranzitech plynu směřujícího do Evropy. Podle Szijjártóova vyjádření by dovoz plynu do Maďarska prostřednictvím plynovodu Turecký proud mohl začít už v druhé polovině roku 2021.

Péter Szijjártó dodal, že už na konci příštího roku nastane možnost fyzického využití nové větve plynovodu, čímž mínil právě Turecký proud, a že Maďarsko bude stavět jen minimální infrastrukturu, která je k tomu potřeba.

Jednání maďarského ministra zahraničí s ruským Gazpromem také potvrdila, že ruské dodávky plynu pro Maďarsko jsou zaručeny i na rok 2020, a to bez ohledu na to, zda Ukrajina a Rusko dosáhnou dohody o tranzitu ruského plynu.

Szijjártó ale naznačil, že se Maďarsko musí připravit na scénář, ve kterém už Ukrajina nebude tranzitní zemí ruského plynu na západ. Maďarsko musí podle svého šéfdiplomata počítat vždy s nejhorším možným scénářem k plánování vlastní energetické bezpečnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.