Honduraští farmáři obvinili pobočku Světové banky z „vydělávání na vraždách“

Financial Times. Honduraští farmáři podali žalobu v USA: jde o přiklepnutí další půjčky vlastníku půdy, který je obviněn z porušování lidských práv. Napsaly o tom britské noviny Financial Times.

Skupina honduraských farmářů, zatažená do dlouhodobého sporu o práva k půdě, obvinila soukromou část Světové banky z toho, že „vědomě profitovala z financování vražd“, neboť prodloužila půjčku milionů dolarů jednomu z největších vlastníků půdy v zemi. Právníci zemědělců obvnili IFC (International Finance Corporation) z toho, že ignorovala vraždu více než sto lidí od roku 2009 v části Bajo Aguan. Vraždy a další útoky byly součástí kampaně vedené proti zemědělským družstvům výrobcem palmového oleje Dinant a jeho majitelem Miguelem Facussé. IFC ale schválil kontroverzní firmě půjčku.

Žaloba vyjadřuje eskalaci jednoho z nejodpornějších debaklů Světové banky v oblasti lidských práv. Ve zprávě z roku 2013 interní dohled banky zpochybnil udělení 30 milionové půjčky IFC firmě Dinant, i když už v té době firma čelila obviněním místních zemědělců z násilí. IFC se také zapletla do podpory Banco Ficohsa, která byla jedním z největších věřitelů firmy Dinant.

„Jsme chudé rodiny, snažíme se přežít bez manželů. Chceme spravedlnost za to, co nám udělali“, říká jedna z vdov, jejíž manžel byl zabit dozorci firmy Dinant. Případ se týká jak těch, kteří bydlí v blízkosti firmy Dinant, ale i bývalých družstevníků, jejichž družstva byla v 90. letech zničena jako součást reforem prosazovaných Světovou bankou.

Obvinění se týkají IFC: spojení s řadou zločinů, které páchal Dinant – od smrti po útoky a obvinění instituce z nespravedlivého obohacování se. Zdokumentované případy zahrnují vraždu pěti zemědělců a také zabití místního advokáta, který obhajoval ty, kteří bojovali proti firmě Dinant. Poslední případ je zabití dvou zemědělců v říjnu minulého roku. Byli zabiti, poté, co odešli z  aktivistické schůzky.

Tato žaloba, jak uvádí Financial Times, je ovšem novým testem dlouhodobé imunity vůči žalobám, kterým se instituce jako Světová banka i její pobočky jako IFC, těší. Je zde již precedent, kdy byla zamítnuta žaloba skupina EarthRights na bázi toho, že IFC je kryta imunitním zákonem mezinárodních organizací. V honduraském případě ovšem figuruje také další pobočka, IFC Asset Management Company, která by podle právníků měla být komerčním aktérem a neměla by tedy být imunitním zákonem krytá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.