Rusko plánuje významně expandovat v oblasti Arktidy a Severní mořské cesty

Moskva plánuje významně rozšířit dopravu v oblasti Severní mořské cesty, modernizovat přístavy a rozšířit flotilu jaderných ledoborců.

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání Arktického fóra v Petrohradu oznámil, že Rusko hodlá významně expandovat v oblasti Severní námořní cesty, posílí svoje postavení v Arktidě a vybuduje zde nové přístavy a infrastrukturu.

Putin sdělil, že v oblasti námořní dopravy chce Rusko zvýšit přesun zboží Severní námořní cestou z 20 milionů tun na 80 milionů v roce 2025. Podle ruského prezidenta je to „realistický, dobře spočítaný a konkrétní úkol“. Také dodal, že Rusko, jediná země disponující jadernými ledoborci, bude svoje aktivity v této oblasti systematicky rozvíjet. Rusko má nyní celkem 4 takové ledoborce, další tři jsou ve výrobě. K roku 2035 bude mít Rusko celkem 13 těžkých ledoborců, 9 z nich bude jaderných.

Rusko také plánuje rozšířit a zmodernizovat oba konce severní cesty – na poloostrově Kola jde o přístav Murmansk a na Kamčatce potom o Petropavlovsk Kamčatský. Přizve také zahraniční společnosti. Vedle toho má dojít k modernizaci a úpravám dalších zařízení a infrastruktury po celé trase Severní mořské cesty.

Tání v oblasti Arktidy vytváří nové příležitosti. Rusko, USA, Kanada, Dánsko a Norsko se zde snaží získat vlastní jurisdikci. V arktickém regionu má být podle odhadů asi jedna čtvrtina neobjevených zásob plynu a ropy na Zemi.

Norská premiérka Erna Solberg zdůraznila význam respektování mezinárodního práva a připomněla, že Arktické fórum je důležitá platforma pro dialog. „Občas slyším, jak Arktidu popisují jako horké místo geopolitiky. To není náš postoj. Jak víme, Arktida je regionem míru a stability,“ sdělila dále, „je to především důsledek politických rozhodnutí a praktické spolupráce mezi zeměmi“.

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov na fóru hovořil o tom, že ruské vojenské jednotky v oblasti slouží obraně národních zájmů Ruska. To zde v poslední době značně posílilo svoji vojenskou přítomnost a modernizovalo základny z doby SSSR.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.