David Malpass novým prezidentem Světové banky

Volný trh, podpora inovací, nízké daně, málo regulace a stabilní měna představují recept na ekonomický růst pro rozvojové země, míní nový šéf Světové banky.

Donald Trump protlačil do funkce prezidenta Světové banky svého kontroverzního kandidáta Davida Malpasse. Přinášíme jeho text určený pro Financial Times, kterým se snažil podpořit svou nominaci a vyložit své záměry ve Světové bance.

Malpass na začátku článku hovoří o „sdíleném růstu“ a o nutnosti přizpůsobit organizaci 21. století. Jádro její mise musí spočívat v pomoci rozvojovým zemím, je také třeba prohloubit transparentnost jejího konání.

Malpass klade důraz na měřitelné výsledky, jako je například mediánový příjem. Pomoc rozvojovým zemím by přitom měla vyústit v silnější globální ekonomiku. Banka by se měla vzdát půjčování zemím s vyšší hladinou příjmů a koncentrovat se na rozvojové země, které půjčky potřebují nejvíce. (Pozn. redakce: jde o jasnou narážku na Čínu, Trumpova administrativa dlouhodobě nechce Čínu uznat za rozvojovou zemi.)

Tehdejší kandidát (a nyní již prezident) píše také o pomoci ženám – na prvním místě přitom uvádí, jak je hrdý, že mohl pracovat s Ivankou Trumpovou. Cílem jednoho z programů, který je spojen právě s dcerou amerického prezidenta, je zvýšit ekonomickou participaci žen.

Banka by se také měla připojit k inciativě G20 týkající se transparentnosti v oblasti dluhů – mělo by být jasné, jaké smlouvy a podmínky mají dohodnuty věřitelé a dlužníci. Banka by se také měla věnovat sdílení a rozvoji „best practice“, tedy vzorových postupů, ze kterých se rozvojové země mohou hodně poučit. Malpass hovoří o nutnosti zavést pro-růstové prostředí, které přímo definuje – je to prostředí s volným trhem, podporou inovací, nízkými daněmi, minimální regulací a stabilní měnou (pozn. redakce – zní to jako opakování Washingtonského konsenzu). Takové země, tvrdí Malpass, snižují chudobu nejrychleji.

Na závěr konstatuje, že USA jsou hrdé na to, že jsou největším poskytovatelem pomoci jak veřejnými, tak soukromými kanály. USA tím chtějí vytáhnout miliony lidí z chudoby a zlepšit jejich životní prostředí. Světová banka může načrtnout cesty k růstu a zajistit tak svou klíčovou roli podpory globální prosperity.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.