Assangeovi advokáti žalují Španělsko kvůli vydírání a špionáži

WikiLeaks na začátku dubna obvinila ekvádorské úřady, že shromáždila tisíce fotek a videí Assange z velvyslanectví. Skupina Španělů požadovala tři miliony dolarů za to, aby se nedostaly na veřejnost.

Proto advokáti, kteří hájí Assange, proti této skupině podali žalobu za vydírání a špionáž, informuje Neue Zürcher Zeitung. Žaloba se ovšem týká i spolupracovníků na ekvádorské ambasádě. Assange byl 11. dubna po sedmiletém exilu na ekvádorské ambasádě zatčen. Americká vláda již požádala o jeho vydání. Rozhodnutí o vydání se ale může vést roky, tvrdí Neue Zürcher Zeitung.

NZZ také informuje o tom, že při oslavách tzv. karafiátové revoluce v Portugalsku, byly neseny plakátky s fotkami Assange a bylo požadováno jeho propuštění. Podobné akce se konaly také v Berlíně.

Ilustrační foto: Autor – Cancillería del Ecuador – https://www.flickr.com/photos/dgcomsoc/14933990406/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34813740

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.