Rusko vypadlo z první pětky zemí s nejvyššími výdaji na obranu

Nová zpráva SIPRI zaznamenala pokles výdajů na obranu v případě Ruska, předběhla jej Francie. Celkově výdaje na obranu ve světě rostly.

Podle zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro otázky míru (SIPRI) se poprvé od roku 2006 Rusko nedostalo do první pětky zemí, které mají celosvětově největší výdaje na obranu. V posledních letech se ruský rozpočet na zbrojení snižoval, zatímco jiné země utrácely na obranu více.

Podle zprávy v roce 2018 se ruský obranný rozpočet snížil o 3,5 % na 61,4 miliardy USD. Rusko je tak na šestém místě na světě, jeho výdaje činí 88 % obranných výdajů ve východní Evropě.

Ruské výdaje na obranu až do roku 2015 rostly, byly spojené s programem modernizace ruské armády, v letech 2010 až 2015 z 4,9 % na 16 %. Ovšem následně výdaje Ruska poklesly. V roce 2016 byl ještě růst výdajů výrazný, o 7,2 %, souvisel však se splácením dluhu vojenským výrobcům v hodnotě 11,8 miliard dolarů. Bez těchto výdajů by obranný rozpočet poklesl o 11 % už v roce 2016.

Celosvětově ale výdaje na obranu vzrostly o 2,6 %, na 1,82 biliony dolarů. Průměr podílu výdajů na obranu byl celosvětově 2,1 % HDP.

Největší výdaje na obranu mají Spojené státy americké. Za posledních sedm let byl v roce 2018 zaznamenán první nárůst vojenského rozpočtu USA o 4,6 %. Hned za USA jsou potom Čína, Saúdská Arábie, Indie a nyní Francie, která nahradila na pátém místě Rusko. I když výdaje Francie na obranu v roce 2018 ve srovnání poklesly o 1,4 %, v předchozích letech rostly.

SIPRI také uvedla, které země v roce 2018 nejvíce zvýšily výdaje na obranu: Burkina Faso, Jamajka a Arménie. Největší pokles naopak zaznamenal Jižní Súdán a Súdán.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.