Balkánské naděje dostaly studenou sprchu

Financial Times informují o balkánském summitu: Merkelová a Macron dali balkánským sousedům jasně najevo, že rychlý vstup do EU očekávat nemají.

Zástupci zemí Balkánu se od Angely Merkelové a Emmanuela Macrona dozvěděli, že si mají nejdřív udělat pořádek doma, a že si nemohou dělat naděje na rychlé přistoupení do EU.

Francouzský prezident zdůraznit nutnost „politické stability“ v regionu a nabídl pomoc Francie. Rozšíření ale zřejmě není v dohledné době „ve hře“. Schůzky se zúčastnili zástupci šesti zemí, Srbska, Kosova, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory a Severní Makedonie.

EU dlouho uvažovala o tom, že tyto země západního Balkánu začlení do EU a podpoří tak jejich stabilitu i ekonomický pokrok. Černá Hora a Srbsko mají jednání o přístupu do EU otevřená, zatímco další země, Albánie a Severní Makedonie doufají, že zelené světlo se rozsvítí i pro jejich přístupová jednání.

Merkelová doufala, že jednání by mohlo přinést uklidnění sporu mezi Srbskem a Kosovem. Sama je velkou oponentkou ideje, že by mohlo mezi oběma zeměmi dojít k výměně území, o čemž se v poslední době stále více hovoří. Z USA a Bruselu už zazněla podpora případné dohody mezi Srbskem a Kosovem.

Merkelová a Macron svolali summit, neboť se obávají vývoje v regionu. Úspěchu bylo dosaženo u jména Severní Makedonie, čímž se podařilo uzavřít spor s Řeckem.

FT cituje bezpečnostního experta, který se domnívá, že vnímání menšin jiných zemí jako bezpečnostní hrozby, snahy přeměňovat hranice a rozšiřování vojenských kapacit, je velmi znepokojující.

Představitelé zemí západního Balkánu si prý neuvědomují, jak je pro ně EU důležitá. Před deseti lety to prý bylo jiné. Summit jim tedy měl připomenout, že „EU tu stále je“.

Konference je ovšem spojena s tím, že Brusel byl vyděšen rostoucím vlivem Ruska a Číny v regionu. Macron k tomu uvedl, že je jasné, že tyto země mají na Balkánu své zájmy, ale je prý jasné, že evropské zájmy jsou důležitější.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.