EU není přitažlivá pro bohaté země, to je katastrofa

Podle nizozemského ministra je pro EU katastrofou, že nepřitahuje bohaté země jako Norsko nebo Švýcarsko.

Nizozemský ministr financí si pro Financial Times stěžuje, že EU hrozí imploze. Není přitažlivá pro bohaté země.

Wopke Hoekstra, nizozemský ministr financí, pro FT tvrdí, že je katastrofa, když se bohaté země jako Norsko nechtějí stát členy EU. Jako další příklady uvádí Dánsko, které nechce euro a Británii, která je na odchodu. Norsko a Švýcarsko jsou skvělé země pro život, tvrdí Hoekstra, ale do EU nechtějí. Dánové a Švédové zase nechtějí euro.

Je na čase se podívat do zrcadla, nabádá nizozemský ministr. Pokud EU není schopna nalákat takovéto země, nemůžeme to ignorovat. Hoekstra varuje před implozí, před tím, že země severozápadní Evropy budou chtít z EU odejít.

Hoekstra patří k jestřábům fiskální politiky a kriticky se vyjadřuje k návrhům Francie. Zdůrazňuje vlastní odpovědnost států za deficity a dluhy. Nizozemsko je v čele boje proti společnému rozpočtu eurozóny. Když odchází spojenec v podobě Velké Británie, Nizozemsko hledá další, menší spojence pro deregulovaný trh a malý rozpočet eurozóny.

Hoekstra ovšem odmítá, že Nizozemsko nyní převzalo po Británii roli země, která jen neustále říká „ne“. Nizozemsko se například shodne s Francií, že by rádo sebralo peníze z fondů těm zemím, které odmítají politiku migrace. Rád proto hovoří o tom, že Evropa je Evropou „hodnot“.

Právě v současné době, před evropskými volbami, se diskutuje o prioritách evropské politiky. Nizozemská strategická agenda zahrnuje boj proti klimatické změně, navýšení spolupráce v oblasti obrany a posílení vnějších hranic.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.