Bývalý kyjevský patriarcha viní metropolitu nové církve z neplnění slibů

Filaret tvrdí, že nový metropolita Epifanij neplní sliby o sjednocení církve a církvi ve skutečnosti nespravuje, protože jedná podle pokynů z vnějšku.

Bývalý patriarcha Ukrajinské pravoslavné církve Kyjevského patriarchátu Filaret obvinil metropolitu nově vzniklé sjednocené Pravoslavné církve Ukrajiny Epifanije, že nedodržuje sliby z prosince ohledně sjednocení církevních struktur.

Filaret tvrdí, že při prosincovém jednání se představitelé církví dohodli, že hlavou nové sjednocené církve se stane Epifanij, ale že patriarcha Filaret bude i nadále církev vést. Podle Filareta je nutné dohody učiněné v přítomnosti prezidenta Porošenka a dalších představitelů plnit. Podle nich je metropolita odpovědný za vnější církevní otázky a patriarcha za ty vnitřní. Přitom by ale metropolita neměl činit žádné rozhodnutí bez souhlasu patriarchy, dodal Filaret na svém Facebooku.

Skutečnost, že dohody nejsou naplňovány vede k rozdělení nově vzniklé církve. Metropolita Epifanij podle Filaretových slov patriarchovi až na výjimky ani netelefonuje a nesetkává se s ním.

V rozhovoru s žurnalisty měl Filaret ve své kritice přitvrdit. Metropolita prý ve skutečnosti církvi nevládne, ovládají ji jiní. Dále zaznělo, že je možné, že by Konstantinopolský patriarchát mohl Kyjevu odebrat lednový tomos, kterým nová církev získala nezávislost, pokud by k tomu vznikly konkrétní podmínky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.