Pompeo v Rusku: soulad v Sýrii?

Ministr zahraničí Mike Pompeo po schůzce s Putinem uvedl, že byla nalezena shoda.

Německá Tagesschau informuje, že USA a Rusko chtějí najít politické řešení syrského konfliktu. Ministr zahraničí Mike Pompeo po schůzce s Putinem uvedl, že byla nalezena shoda.

USA se prý s Ruskem shodly, jak dále politicky řešit syrský konflikt. Obě strany podporují vznik komise, která pro Sýrii navrhne poválečnou ústavu. Prozatím ovšem neustále panují spory o složení této komise.

Pompeo se najednou odvolává na rezoluci OSN 2254 z roku 2015, která požaduje politické řešení konfliktu v Sýrii.

Další téma se týkalo Severní Koreje, i zde si Pompeo pochvaloval, že obě země sledují stejné cíle. Pompeo zdůraznil, že hlavní roli při jednáních mají USA, existuje ovšem prostor i pro spolupráci mezi oběma zeměmi.

Putin se na konci dubna poprvé sešel s Kim Čong-unem. Rusko požaduje pro Severní Koreu bezpečnostní záruky. Summit mezi Kimem a Trumpem v Hanoji byl předčasně ukončen. Severní Korea požadovala ukončení sankcí, zatímco USA trvaly na konkrétních krocích vedoucích k jadernému odzbrojení.

Ještě před schůzkou s Putinem se Pompeo sešel s ruským ministrem zahraničí Lavrovem. Tématem byl také Írán a Venezuela. Pompeo uvedl, že „o válku s Íránem neusilují“, ale že „Írán by se měl chovat jako normální země“.

Rusko kritizuje, že USA odstoupily od jaderné dohody a chce spolu s EU a s Čínou dohodu udržet.

Ohledně Venezuely Pompeo uvedl, že „doufá, že ruská podpora Nicolasi Madurovi skončí“. Pompeo uvedl, že Maduro musí odejít, a že se musejí konat volné a svobodné volby bez vměšování zvenčí.

Sergej Lavrov oznámil, že Rusko je otevřené dalšímu setkání Putin – Trump při příležitosti summitu G20 v Japonsku.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.