Zelenskij v inauguračním projevu rozpustil parlament a ani slovem nezmínil Rusko

Kromě toho vyzval k rezignaci vládu a slíbil, že dosáhne míru i za cenu ztráty popularity, ratingu a dokonce i postu. Vyzval také k dialogu s Ukrajinci na východě země.

20. května se stal Volodymyr Zelenskij prezidentem Ukrajiny. Nový prezident hned v inauguračním projevu ohlásil rozpuštění parlamentu – Věrchovní Rady. Na úterní ráno v 10 hodin ráno svolal ke konzultacím představitele parlamentních politických frakcí.

Krátce před inaugurací, kterou parlament určil na 20. května, Zelenskij uveřejnil video, ve kterém tvrdil, že trval na datu 19. května, tedy v nepracovní den, aby nedošlo k citelnému narušení dopravy v hlavním městě. Inaugurace totiž uzavřela značnou část centra města a způsobila obyčejným lidem komplikace. „Promiňte nám, prosím, promiňte všem, nám a Věrchovní radě. Věrchovní rada pro nás vymyslela a zrealizovala nepříjemnosti, a my, slibuji, (nepříjemnosti) uděláme jim,“ říkal Zelenskij na svém Facebooku v sobotu.

Při inauguračním projevu Zelenskij citoval slova amerického prezidenta Ronalda Reagana, profesí také herce, a přitom vyzval současnou ukrajinskou vládu Volodymyra Grojsmana k rezignaci. „Chci odcitovat skvělého amerického herce, který se stal skvělým americkým prezidentem: ‚Vláda naše problémy neřeší – vláda je náš problém‘. Nerozumím naší vládě, která jenom krčí rameny a říká mi, že to nemůžeme udělat. To není pravda – můžete, můžete vzít papír, vzít pero a uvolnit místo pro ty, kteří budou myslet na budoucí generace, ne jen na nejbližší volby.“

Jak noviny Novoje vremja připomenuly, ministr obrany Ukrajiny Stěpan Poltorak už rezignoval a také ministr zahraničí 17. května oznámil, že rezignuje na svůj post. (Oba jsou tradičně kandidáti prezidenta Ukrajiny, tj. lidé Petro Porošenka – pozn. red.)

Nový ukrajinský prezident Zelenskij v inauguračním projevu nezmínil ani jedním slovem Rusko. Slíbil, že je připraven pro mír ztratit popularitu, ratingy i pozici prezidenta. Zazněla také následující slova: „Nebyli jsme to my, kdo začal tuto válku, ale na nás je tu válku skončit. Jsme připraveni k dialogu. A jsem si jist, že prvním krásným krokem takového dialogu se stane návrat všech ukrajinských zajatců.“ (poslední věta padla rusky – pozn. red). Vedle toho Zelenskij mluvil o Donbasu i Krymu jako o „naší ukrajinské zemi“ a zdůraznil, „že není možné navrátit to, co je i tak právem naše“.

Zazněl i další vzkaz prezidenta – hlavní, co Ukrajina ztratila, jsou lidé, ne území. „Dnes musíme znovu získat jejich důvěru. To je to, co jsme ztratili. Za ty roky vláda neudělala nic, aby se cítili jako Ukrajinci (řekl v ruštině). Věděli, že nejsou cizí, jsou naši, jsou Ukrajinci (přešel do ukrajinštiny). A ať jim dá někdo třeba deset pasů, nic se na tom nezmění. Ukrajinec – to není razítko v pase. Ukrajinec je zde, v srdci.“ (Prezidentovy přechody z ukrajinštiny do ruštiny odměnil nesouhlasným pokřikem předseda Radikální strany Oleh Ljaško, na což Zelenskij odpověděl replikou v ukrajinštině „Velice děkuji. Děkuji, že pokračujete v rozdělování lidí, pane Ljaško.“)

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79081322

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.