Trump vede kampaň proti socialismu. Selhává v tom

V americké společnosti vzrůstá podpora socialismu, zatímco Trumpovy ratingy podpory poklesly.

Prezident Donald Trump letos strávil dost času tím, že vedl kampaň proti socialismu, píše komentátor John Nichols na stránkách The Nation. Začalo to v únoru projevem o stavu unie a při setkání s brazilským lídrem Jairem Bolsonarem Trump dokonce pronesl tuto větu: „Přišel čas soumraku socialismu.“

Ovšem je to jen prezidentovo zbožné přání, píše Nichols, realita je poněkud jiná. Čísla výzkumů veřejného mínění hlásí jasně: prezidentova podpora padá, podpora socialismu roste. Trumpův rating je na 42 % a poklesl. Po měsících Trumpových útoků na socialismus Gallup oznámil, že 43 % Američanů si myslí, že by socialismus byl pro zemi dobrý. V rámci férovosti se musí přiznat, že prezidentské ratingy mají jinou úroveň statistické chyby a že popularita prezidenta a ideologické názory jsou dvě různé kategorie. Nicméně to, že Trumpova podpora klesá, je zajímavé v kontextu zvyšující se popularity socialismu. Gallup dokonce ve svém výzkumu tvrdí, že 4 z 10 Američanů jsou pro nějakou formu socialismu.

Nicholas nicméně považuje za zajímavé i to, u koho si socialismus nachází sympatie. 48 % těch, kdo ho vidí jako dobrý, jsou ženy, 47 % žen jej hodnotí negativně. U můžu jsou negativní čísla vyšší – 56 %, pozitivně ho vidí 38 % mužů. Socialismus má také větší podporu mezi nebílými Američany, kde jde o 57 % podporu. A konečně ho podporují mladí lidé od 18 do 34 let – zde jde o 58 % dotázaných.

Ovšem americký pohled na socialismus je komplexnější a sám pojem socialismu je dost smyslově nuancovaný. Například, doplňuje Nichols, co když k pojmu socialismus dodáme slovo demokratický. Za demokratickou socialistku se například prohlašuje kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová s podporou Demokratických socialistů Ameriky.

A podpora socialismu nám něco sděluje i o tom, že kapitalismus nefunguje, což je přesně to, co vyjadřuje právě postoj Demokratických socialistů Ameriky. Ti chtějí, aby se moc vrátila do rukou pracujících a odborů a bojují proti nerovnosti a odcizení s důrazem na solidaritu.

Je ale představitelné, že by si Američané místo prezidenta, který socialismus odsuzuje, zvolili demokratického socialistu? Poslední výzkum demokratické Emerson College naznačuje jasně, že vermontský senátor a nejznámější demokratický socialista Bernie Sanders by Trumpa porazil o 9 bodů. V únoru, když Trump vyhlásil svoji kampaň proti socialismu, byla čísla ve prospěch Trumpa 51:49. Po třech měsících kampaně jsou 46 % pro Trumpa a 54 % pro Sanderse.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.