Trump doporučil Irsku hraniční zeď se Severním Irskem. Bude prý fungovat dobře

Americký prezident uviděl podobnost mezi hranicí mezi USA a Mexikem a hranicí na irském ostrově.

Americký prezident Donald Trump na návštěvě Irské republiky řekl, že odchod Velké Británie z EU by měl být pro Irsko „dobrým“. Trump přicestoval do Irska po oslavách 75. výročí Dne D v britském Portsmouthu.

Trump při setkání s irským premiérem Leo Varadkarem prohlásil, že pro Irsko bude „velmi dobře“ fungovat i „vaše zeď, vaše hranice“ s tím, že učinil srovnání se situací na jižní hranici USA s Mexikem. „Máme situaci na hranicích ve Spojených státech a vy máte jednu tady. Ale slyšel jsem, že to tu bude fungovat velmi dobře.“

Premiér Irska Varadkar na to prezidentovi USA odpověděl: „Myslím, že se jistě chceme vyhnout jedné věci, zdi mezi námi.“

Otázka hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem se stala jednou ze závažných překážek při hledání dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.