Sucha mohou v Somálsku zabít až 2 miliony lidí

Země, která trpí nedostatkem srážek, potřebuje akutní finanční pomoc. Hlad a nedostatek jídla ohrožují až 3 miliony lidí.

OSN varuje, že v Somálsku do konce léta může bez odpovídající pomoci zemřít hlady až 2 miliony lidí. Somálsko, kde žije 15 milionů lidí, trpí velkým suchem, které zabilo zvířata i úrodu. Podle představitele OSN Marka Lowcocka bude mezinárodní pomoc potřebovat kolem 700 milionů dolarů.

Lowcock řekl dále, že OSN v rámci pohotovostní pomoci vydělilo 45 milionů dolarů na pokrytí nedostatku jídla, vody a denních potřeb v Somálsku, ale také v západní Keni a Etiopii, kterých se sucha dotkla.

Z 15 milionů obyvatel Somálska mají více než 3 miliony z nich problém zajistit si minimální obživu. Nedostatek je o 40 % horší, než byl uplynulou zimu. Problémem je, že stávající sucho se dotklo komunit, které už byly oslabené předchozím nedostatkem dešťů.

Podle slov představitele OSN v minulosti byly podobná sucha záležitostí každých šesti let, nyní ale přicházejí už po dvou či třech letech. Není prý pochyb o tom, že se jedná o jevy spojené s globálním oteplováním. „Takže středně- a dlouhodobou odpovědí je hledat alternativní živobytí – tedy jiný způsob, jak žít,“ cituje Lowcocka agentura Associated Press.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.