Washington chce ukončit výcvik tureckých pilotů pro stroje F-35

V USA se uvažuje o ukončení plánovaného výcviku tureckých pilotů na americké stíhačky F-35.

Spojené státy podle informací agentury Reuters vážně uvažují o tom, že nebudou přijímat žádné další turecké piloty, kteří měli v USA dostat výcvik pro bojové stíhačky F-35. Turecko plánovalo si tyto americké stroje zakoupit.

Potenciální rozhodnutí naznačuje eskalaci sporů mezi USA a Tureckem kvůli rozhodnutí Ankary nakoupit protiraketový systém ruské výroby S-400. Ruský systém je přitom považován za ohrožení bezpečnosti právě amerických stíhacích letounů F-35.  Podle informací z americké vlády se pro Turecko nechávají pootevřené dveře v případě, že by si svoje plány ohledně systému S-400 rozmyslelo. Naposledy to ale turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zcela odmítl.

V daný moment konečné rozhodnutí nepadlo, ale podle informací z americké vlády se o tom velmi vážně uvažuje. V USA jsou v současné době na školení čtyři turečtí piloti, dva další pracují na vojenské základně v USA jako instruktoři. Kromě nich zde je ještě asi 20 dalších tureckých vojáků jako personál pro údržbu letadel, kteří v USA také získávají potřebný trénink.

Turecko přitom plánovalo nakoupit 100 těchto strojů v celkové hodnotě 9 miliard dolarů.

V případě, že by Turecko bylo skutečně vyřazeno z programu výcviku, tak by se jednalo o významný znak zhoršení vztahů mezi oběma spojenci. Přičemž současné napjaté vztahy se netýkají jenom sporů o výzbroj, ale také odlišných názorů na vývoj v Sýrii, na sankce proti Íránu a další.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.