Jazzové okénko Jana Schneidera: Turkish Coffee, Sambandrea Swing a Old Balkan Rhapsody

Jan Schneider a jeho nedělní průvodce jazzovou hudbou jsou zde i dnes. Zaposlouchejte se.

Miluji návraty do šedesátých let, kdy třeba Herbie Mann udivoval svou flétnou a různými hudebními výlety, tu směrem k rocku, zde dal zase trochu Orientu: Turkish Coffee. Moc pěknou basu hraje famózní Reggie Workman, jeden z mých velkých oblíbenců. Bez něj by to opravdu nefungovalo, dává sólům skutečně životodárné podněty.

Další „velký syn“ bigbandového bubnování: Louie Bellson a jeho Big Band Explosion hrají Sambandrea Swing, v níž zazní krásná melodická sóla „po starém dobrém způsobu“. Tato muzika se má hrát dost hlasitě, aby byl pojem, jak krásně zní rozeřvaný bigband! Mimořádné pěkné je aranžmá pro trombóny. Potvrzuje se pravidlo, že když má bigband dobrého bubeníka a prvního trumpetu, může se vydat do světa. Nahrávka je to sice mizerná, ale dobrá hudba vždy vynikne sama. Nadto obrázky pěkně ukazují práci bigbandového bubeníka, zde je to velmi ilustrativní podívaná. A ještě něco: Bellson – jak je v jeho sóle slyšet – vtipně používal dva basové bubny, což bylo v jazzu velmi neobvyklé.

A na závěr něco úplně jiného. V roce 2010 na pražském festivalu česko-německo-židovské kultury 9 BRAN vystoupil rumunský Armén Harry Tavitian se svou skupinou Orient Expres a zahráli i Old Balkan Rhapsody. Naživo to bylo samozřejmě strhující, jedna noha nezůstala v klidu, na plné pecky na nás rozbalili balkánská i orientální mystéria a kdovíco ještě. Tato nahrávka je sice studiová „konzerva“, ale i tak je to jako ochutnávka dobré!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.