Moldavsko na prahu dvojvládí?

Rozsudek Ústavního soudu zpochybňuje zformování vládní koalice Strany socialistů a bloku ACUM.

Moldavsko se ocitá v politické krizi, která je spojena jednak s nejednoznačnými výsledky voleb v únoru 2019, jednak s polarizací politické scény. Ještě tři měsíce po volbách neměla země sestavenou vládu. Prezident Igor Dodon se v souvislosti se spory o zákonný konec lhůty pro zformování vlády obrátil na Ústavní soud, aby vyjasnil, kdy vlastně zákonná tříměsíční lhůta začala. V sobotu soud došel k závěru, že termín skončil 7. června 2019, tedy tři měsíce poté, co poslanci nastoupili do svých funkcí, nikoliv až 21. června, tři měsíce od prvního zasedání parlamentu.

Zatímco Ústavní soud tento dotaz projednával, proruská Strana socialistů prezidenta Dodona sestavila s proevropským blokem ACUM novou vládu. Premiérkou se stala představitelka bloku ACUM Maia Sandu, předsedkyní parlamentu pak politička Strany socialistů Zinaida Grečanaja. Strany dohodu oznámily 8. června, tedy až den po lhůtě, kterou dodatečně stanovil Ústavní soud. Prezident Dodon na zjištění soudu reagoval tvrzením, že má právo nové volby nevypisovat.

Premiér stávající úřednické vlády Pavel Filip z Demokratické strany spojené s oligarchou Vladem Plachotnjukem ovšem tento krok považuje za nezákonný. Také Ústavní soud nyní upozorňuje, že jakýkoliv akt uskutečněný po 7. červnu je nezákonný.

V této souvislosti Ústavní soud dočasně odebral prezidentovi jeho pravomoci, což není od roku 2016 poprvé (psali jsme například zde), připadly nyní premiéru Filipovi. Ten v neděli podepsal nový dekret o předčasných volbách a stanovil datum na 6. září.

Prezident Dodon to komentoval jako snahu Demokratické strany udržet se u moci její usurpací. Vyzval občany, aby se neúčastnili akcí, které chce pořádat Demokratická strana. Ta už v hlavním městě postavila v okolí vládních budov stany. Maia Sandu naopak hned v neděli oznámila, že v pondělí se sejde její nová vláda.

Podle hodnocení odborníků přijal Ústavní soud rozhodnutí bez právní logiky a ve prospěch Demokratické strany. Takového mínění je Vladislav Kulminskij z moldavského Ústavu pro strategické iniciativy. Dodon a Strana socialistů a ACUM zatím mobilizují proti Demokratické straně jen opatrně, spoléhají na tlak proti Demokratické straně z vnějšku. Také další moldavský komentátor Aleksej Tulbure říká, že Demokratická strana nemá dostatečnou podporu a že zahraniční partneři dali najevo, že sestavení nové vlády považují za legitimní a ústavní.

Koaliční dohoda byla podepsána po návštěvě hned tří emisarů velmocí v Moldavsku: ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka, eurokomisaře pro rozšíření EU Johannese Hahna a představitele amerického ministerstva zahraničí Brada Fredana. O tom jsme psali zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.