Pochyby o americkém videu souvisejícím údajně s útokem na tankery

Jsou zde závažné pochyby ohledně videa prezentovaného americkou vládou jako důkaz íránského útoku na tankery.

Minulý čtvrtek neznámí útočníci napadli dva tankery v Perském zálivu. Poškozené tankery Kokuka Courageous a Front Altair patří japonské a norské firmě (druhá loď má z poloviny ruskou posádku). Útok proběhl v době, kdy japonský premiér byl na návštěvě v Íránu, na pracovním jednání o hospodářské spolupráci, kterážto schůzka se nijak nezamlouvala USA. Mimochodem norská společnost Frontline, vlastník tankeru Front Altair, byla v minulosti ochotná přepravovat íránskou ropu navzdory uvaleným sankcím. Trumpova administrativa nicméně bezprostředně poté obvinila z útoku Írán. Podle ní žádný jiný útočník nepřichází v úvahu. Vše podle Američanů mluví proti Íránu.

Někteří zástupci zpravodajských služeb, jak píše nezávislý zpravodajský server Antiwar.com a přispěvatel Jason Ditz, ovšem otevřeně pochybují o tom, že by video dokazovalo to, co tvrdí americká vláda. Například analytik Anthony Cordesman z Centra pro strategická a mezinárodní studia nabídl Newsweeku další možná vysvětlení pozadí útoku. Důvody k provedení útoku měla přinejmenším ISIS, která by tak proti sobě poštvala USA a Írán. Vyloučit nelze ani Saudskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Díky konfliktu by mohly dál stupňovat tlak na Írán.

Jiný zpravodajec, William Church, zase poznamenává, že z minulosti už má americké vláda bohužel notně pošramocenou pověst. Je známa řada případů, kdy si důkazy prostě vylhala, aby mohla vstoupit do války. I on upozorňuje na jisté podezřelé okolnosti kolem videa.

Pochybnost vyvolává podle bývalého diplomata Craiga Murrey tvrzení s odkazem na zveřejněné video, že trup japonské lodi měl být poškozen torpédem, jenže poškození trupu se odehrálo nad hladinou vody.

Japonská vláda nyní vyzývá americkou stranu, aby video doplnili dalšími důkazy, protože nepovažují video za přesvědčivé.

Oba tankery vypluly ze Spojených arabských emirátů, kam před dvěma týdny shodou okolností zavítal John Bolton z americké administrativy. To Craig Murrey považuje za minimálně hodné pozornosti.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.