Indie čelí bezprecedentní vodní krizi

V důsledku pomalého postupu monzunu trpí převážně zemědělská Indie závažným nedostatkem vody.

Shreya Seghalová upozorňuje, že firmy nechávají zaměstnance pracovat z domova a situace na venkově začíná být dramatická.

Velká vodní krize zasahuje celou Indii, píše Seghalová. Většina Indie trpí nedostatek vody, ale indická vláda tvrdí, že se jedná o mediální hysterii.

Seghalová představuje analýzu, která uvádí, že v 85 vodních rezervoárech v Indii (z celkových 91) je zásoba vody pod 40 % kapacity. V 65 z nich dokonce pod 20 % kapacity. Pomalý postup monzunu vyvolává velké znepokojení.

Některé firmy požádaly pracovníky, aby pracovali z domova, dokud se nevyřeší problém s nedostatkem vody. Dopady jsou patrné i v nákupních centrech a restauracích. Centrální vláda vydala varování pro některé provincie s tím, aby „s vodou zacházely rozumně“.

Zásoba vody v některých přehradách klesla na kritickou úroveň. Především jižní a západní regiony jsou pod desetiletým průměrem. Stát čelí velké vodní krizi, v řadě oblastí je vyhlášen ohrožující stav sucha.

Vysychá řeka Narmada, poutníci, kteří u ní začínají své putování, mohou klidně zaparkovat na dně řeky, neboť většina koryta je suchá. Řeka, která má obvykle šířku 300 metrů, má nyní v proudu jen šest metrů.

Monzunové deště přinášejí 70 % až 80 % vody. Je potřeba si uvědomit, že Indie je agrární ekonomika a produkce obilí vyžaduje velké množství vody. Prioritou by nyní mělo být zajistit vodu na pití a domácí využití. Indie potřebuje změnit svůj zemědělský systém, nehospodárné využití vody v zemědělství má hluboké dopady.

Špatná úroda kvůli nedostatku vody znamená i nárůst počtu sebevražd zemědělců, za poslední čtyři roky se jejich počet zdvojnásobil, jde o tisíce zemědělců.

Pitná voda v řadě venkovských oblastí je luxusem, takže se používá voda kontaminovaná, varuje Seghalová, lidé trpí dehydratací a šíří se nemoci. Na vodu se stojí fronty a musí se za ní chodit daleko, jsou to především ženy, které pěšky nachodí mnoho kilometrů.

Problémy způsobuje i turistické zatížení některých oblastí, které mají nekvalitní vodní infrastrukturu. Udržitelnost se musí dostat do středu zájmu v řadě turisticky atraktivních míst v Indii, do správy vody je potřeba zapojit místní občany.

V Indii se zvyšují teploty, monzun přináší celkově menší srážky. Monzuny jsou pro Indii naprosto klíčové, je to 70 % ročních srážek. Jejich zpoždění může vyvolat kolaps v ekonomice a indická politika reaguje nedostatečně, stěžuje si Seghalová.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.