Boj o špičkové pozice v EU: Zatím bez řešení

V otázce obsazení vedení EU po volbách do EP není vůbec jasno. Důvodem je nepřehlednost vztahů v novém EP i příliš velká odlišnost zájmů.

Německá Tagesschau informuje o tom, že obsadit je třeba pět vrcholných pozic v EU. Od voleb se toho moc nezměnilo, průlom není na obzoru. Zájmy jsou příliš odlišné.

V Evropském parlamentu panují nepřehledné vztahy, což znamená, že dohoda Merkelová plus Macron (a spol.) není na stole. Navíc je potřeba „udat“ hned pět špičkových funkcí, kam patří nejen předseda Evropské komise, ale třeba i guvernér Evropské centrální banky.

Problém je v tom, že tyto pozice se rozhodují „jako balíček“. Je potřeba dost času na jednání.

Začátek je na Donaldu Tuskovi, ale jeho optimismus kontrastuje s tím, že ve hře je příliš mnoho odlišných zájmů.

Merkelová je sevřená z obou stran. Ona sama se staví za Manfreda Webera (CSU), který aspiruje na post předsedy Komise. Její koaliční partner ovšem prosazuje Franse Timmermanse. Macron chce spolu se zeměmi Beneluxu zabránit mocenskému nástupu konzervativců a místo toho chce prosadit dánskou liberálku Margrethe Vestagerovou.

Je to ovšem také Evropský parlament, který chce zvolit Junckerova nástupce. Vše provází i spor o tzv. spitzenkandidáta, tedy o osobu, která má reprezentovat určitou frakci, jako například Weber reprezentuje konzervativce. Zdá se, že jedno z témat vyjednávání se stane boj proti klimatu.

Shoda na finančních záležitostech je také daleko. Třeba ze speciálního rozpočtu pro země eurozóny, který požadoval Macron a chtěl ho mít skutečně mohutný, nezbylo skoro nic. Jen symbol s nějakými 17 mld. euro, které se budou dělit na sedm let. Podobně daleko je i vyřešení pojištění vkladů. Tenhle summit určitě nebude poslední, který se bude zaobírat personálními otázkami, ale i těmi finančními.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.