Co bude s íránskou jadernou dohodou?

 Íránská strana uznává, že země EU dosáhly pro udržení jaderné dohody JCPOA  jistých pokroků, ale není to dost.

Dlouho očekávaná evropská opatření, která mají Írán „ponechat ve hře“ a umožnit Íránu dohodu, nesplňují zcela požadavky Íránu.

Jednání se signatáři dohody, kam vedle evropských zemí (Francie, Německo, Velká Británie) patří také Rusko a Čína, sice pokročila, ale stále nejsou ve stavu, kdy se Írán může zcela zavázat, že nepřekročí limity dané dohodou.

Setkání se konalo ve Vídni a všichni byli vyzváni k tomu, aby si uvědomili důležitost plné a efektivní implementace dohody. Důležitou součástí dohody je zrušení sankcí.

Evropské země, tzv. E3 využila setkání k tomu, aby konečně informovala, že funguje nedolarový finanční kanál, který je schopen zpracovávat transakce s Íránem. Klíčové ovšem bude odradit Írán od toho, aby zvyšoval jadernou aktivitu.

Finanční mechanismus Instex ukazuje dle FT na omezené možnosti Evropanů, kteří si přejí jadernou dohodu zachovat, i když se z ní USA minulý rok stáhly. Zástupci Íránu dali totiž najevo, že systém je k ničemu, když nepomůže Íránu prodávat klíčový artikl, tj. ropu. Jenže Evropané již varovali, že je téměř nemožné Íránu s tímto pomoci, vzhledem k tomu, jak jsou naformulovány americké sankce.

Zástupce Íránu dokonce navrhl, že sami Evropané by měli íránskou ropu kupovat.

Prezident Hasan Ruhání již před jednáním řekl, že buď evropské země vystupňují aktivitu a pomohou Íránu, který je těžce poškozen americkými sankcemi, nebo Írán navýší svou jadernou aktivitu.

USA tvrdí, že Instex je jen papírový tygr, a že se nikdo neodváží jít proti americkým sankcím. Podle nich nebude Instex využíván, protože se korporace budou bát ho využít. Evropské firmy mají jasný výběr, buď budou obchodovat s USA, nebo Íránem, ale ne obojí. Je to snadný výběr.

I diplomaté přiznávají, že Instex je víceméně diplomatický symbol a bude spíše využíván pro léky a potraviny, na které se ale stejně vztahují americké výjimky. Chtějí ale přesvědčit Írán, aby dodržoval dohodu a aby udržoval své kontakty na Západ. Instex by se měl navíc otevřít i pro země mimoevropské.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.