USA zvažují uvalení cel kvůli evropským letadlům

Spor o dotace pro letecký průmysl hrozí přerůst v další celní omezení. Cla by se mohla dotknout oliv, kávy, sýrů a těstovin z EU.

Noviny Financial Times informují, že USA míří svými novými cly na olivy, kávu, sýr a těstoviny.

V EU rostou obavy, že USA uvalí další cla na některé evropské výrobky. Důvodem je spor o evropské dotace pro firmu Airbus. USA kritizují „zavádění dotací“, které chápou jako nelegální. Tvrdí, že firma Airbus tím získala výhodu a poškodila hlavního konkurenta, což je americká firma Boeing.

Jak EU, tak USA si navzájem vyčítají dotace a podporu, kterou dávají Airbusu, resp. Boeingu. Spor se táhne již 15 let a každá strana má připravena odvetná opatření.

Rozhodovat bude ještě WTO, z jeho rozhodnutí pak vyplyne, jaká odvetná opatření se budou aplikovat. Zástupci EU tvrdí, že USA rozhodně nepoužijí celý svůj „odvetný seznam“.

Tento případ, a to je důležité, ukazuje, že od USA nelze očekávat, že ustoupí od obchodních sporů. Přestože na summitu G20 v Ósace uzavřely příměří s Čínou, vedou je na mnoha dalších frontách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.