Itálie Bruselu ustoupila. Seškrtala rozpočet, aby se vyhnula sankcím

Snížení výdajů o 7,6 miliard eur znamená potvrzení čísel rozpočtového deficitu, které po Itálii požaduje Brusel.

Itálie podle mínění Evropské komise už nepřekračuje fiskální pravidla EU a svoje rozpočtové výdaje snížila o 7,6 miliard eur. Došlo k tomu na poslední chvíli a ve snaze se vyhnout sankční proceduře EU, která zemi hrozila.

Podle eurokomisaře Piera Moscoviciho byl dialog mezi Bruselem a Římem plodný a bude nadále pokračovat. EU chce i nadále na Itálii dohlížet, neboť mají úředníci stále obavy z toho, že země není dost ochotná k omezení veřejného dluhu pro příští rok.

Itálii hrozila závažná procedura za to, že neomezuje veřejný dluh, který by činil 135 % HDP v příštím roce. Evropská komise také předpokládá, že by Itálie mohla překročit limit tří procent HDP o 0,5 %. Sankce EU by Itálii stály nebo mohly stát celkem 3,4 miliardy eur, tj. 0,2 % italského HDP.

Italská vláda udělala na poslední chvíli úpravy rozpočtu: snížila ho o 7,6 miliard eur. To znamená, že plánovaný deficit rozpočtu v roce 2019 bude 2,04 %. Toto číslo bylo v původní dohodě s Bruselem. Kroky vlády ale vedly k tomu, že by se zvýšil na 2,5 %, což vyvolalo reakci Bruselu a možnost sankcí.

Moscovici nyní řekl, že poslední kroky nejsou koncem cesty. Země bude prý muset přistoupit k dalším „úpravám“ pro svůj státní rozpočet na rok 2020.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.