USA chtějí, aby Němci měli v Sýrii pozemní jednotky

USA tlačí na Německo. Chtějí, aby Německo mělo pozemní jednotky v Sýrii poté, co Spojené státy ze Sýrie odejdou.

Boj proti tzv. Islámskému státu by v pojetí USA znamenal, že v Sýrii budou přítomny německé pozemní jednotky. Měly by podpořit Kurdy na severovýchodě země. USA čekají na odpověď německé vlády, informuje Tagesschau.

Trump nejprve v prosinci oznámil, že stáhne ze severovýchodu Sýrie 2000 vojáků. Následně bylo uvedeno, že na tomto území zůstane asi 400 vojáků, aby stabilizoval bezpečnost kurdských regionů.

Pověřenec pro Sýrii James Jeffrey apeluje na spojence, aby vyšli požadavkům USA vstříc. Konkrétně uvedl, že doufá, že „Německo toho vykoná víc“. Bude potřeba také finanční a civilní pomoc. Jeffrey zdůraznil, že nejde o ofenzivní jednotky, které by měly bojovat proti Islámskému státu. To prý zastanou lépe syrské síly. Ale pro vzdušnou podporu a logistiku je potřeba mít mezinárodní přítomnost.

Německo se koalice proti Islámskému státu účastní, jeho mise by měla skončit na konci října. Při návštěvě Iráku ovšem německý ministr zahraničí Heiko Maas připustil, že vláda je připravena misi prodloužit. Rozhodnutí ovšem musí posvětit Spolkový sněm.

Pro německou koalici je americký požadavek další sporné téma. Už předtím měli sociální demokraté s nasazením problémy. A těžko lze očekávat, že by sociální demokraté souhlasili s nasazením pozemních sil. Naopak CDU má obavy z vojenských schopností Německa.

Americká vláda je nespokojena, vyčítá Německu neochotu navýšit výdaje na zbrojení.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.