Případ Thilo Sarrazin: Vítězství vedoucí ke katastrofě

Německá SPD se pokouší řešit problémy, které si sama způsobila.

Německý Die Welt informuje o aktuálním rozhodnutí, které umožňuje německé sociální demokracii vyloučit ze strany Thilo Sarrazina.

Sociální demokracie se řítí ke katastrofě a evropské volby to dobře ukázaly. SPD se pokouší řešit problémy, které si sama způsobila, jeden z nich se týká řízení proti Thilo Sarrazinovi.

Předsednictvo strany chce nechat Sarrazina vyloučit, tentokrát je to třetí pokus, a sice kvůli jeho knize Feindliche Übernahme. Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht (Nepřátelské převzetí. Jak islám zabraňuje pokroku a ohrožuje společnost).

Předsednictvo tvrdí, že Sarrazin rozšiřuje rasistické teze nepřátelské vůči islámu. Poškozuje tím prý stranu, která se zavázala k podpoře menšin. Sarrazin se neúčastní akcí strany, jen využívá její jméno, aby si udělal reklamu pro své další knihy. Je prý pravicovým populistou, to nemá se sociální demokracií co dělat. SPD to už nebude tolerovat.

Sarrazin to vidí samozřejmě zcela jinak. Svou knihou neporušil právo, možná se jeho argumentace každému nelíbí, ale on má jasné důkazy. Sarrazin navíc tvrdí, že jako člen za těch 45 let má dost práce za sebou, pracoval více než 22 let pro stát. Sarrazin už dlouho požaduje, aby SPD jasně řekla, jak si představuje povedenou integraci a přistěhovalectví do Německa. Je snad zájem státu a společnosti v rozporu se stanovami strany? Sociální stát přeci může fungovat jen dokud nebude fatálně přetížen.

Sarrazin rád podotýká, že jeho první kniha Deutschland schafft sich ab (Německo páchá sebevraždu; česky vyšlo 2011) v roce 2010, nevedla k propadu výsledku strany, tehdy měla SPD 30 % a nějaká Alternativa pro Německo vůbec neexistovala. Jenže dneska má německá sociální demokracie jen 11 % a řada pracujících se přiklání k AfD. Sarrazin tvrdí, že jeho vyloučením chce strana popírat realitu.

Rozhodčí komise se ovšem nakonec rozhodla 74letého Sarrazina vyloučit. Porušil prý základní principy strany, neboť „rasistické myšlenky nemají v SPD místo“. Ale sociální demokracie se hned tak z katastrofy nedostane. Sarrazin bude bojovat všemi zbraněmi a instancemi, jak řekl jeho advokát.

To může trvat roky. SPD slaví vítězství, které v sobě už nese další katastrofu.

Ilustrační foto: Autor- Olaf Kosinski, CC-licence

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.