MMF je kvůli záchraně Řecka pod tlakem Washingtonu

Financial Times. Konzervativci v Kongresu: ať si Evropa vyřeší krizi sama. Konzervativci v americkém Kongresu tlačí na Trumpu, aby zabránil MMF v účasti na záchranném balíčku pro Řecku. Je to v linii s jeho předchozími výroky o přísnější pozici ke globálním institucím. Prezident například navrhl škrty ve výši 650 milionů dolarů na mnohostranné rozvojové banky, včetně Světové banky. A také preferuje kandidáty, jak ukázal v nominaci pro Ministerstvo financí, kteří v minulosti kritizovali MMF i Světovou banku.

Tím by Trump plnil svůj předvolební slib, že jeho přístup ke globální ekonomice a mezinárodním organizacím bude odlišný. Ale konzervativci v Kongresu chtějí, aby zašel ještě dále. Chtějí, aby zaujal tvrdý postoj a postavil se proti další účasti MMF v Řecku. Za takovým návrhem stojí Bill Huizenga, konzervativec z Michiganu, spjatý s Tea Party. Pokud by se tomuto nepodařilo zabránit, pak by USA měly vystupovat proti dalším reformám v MMF ohledně rozdělení kvót (kde mají právo veta, pozn. redakce), dokud by Řecko zcela nesplatilo všechny své závazky.

Huizenga prohlásil, že „MMF má být věřitel poslední instance, a ne fíkový list pro první pomoc pro členy Eurozóny.“

Tento postoj by citlivou situaci v Řecku dále zkomplikoval. Huizenga kritizuje MMF už roky s tím, že byl využit jako politický nástroj evropskými zeměmi na úkor jeho vlastní důvěryhodnosti.

„MMF není fondem, aby zachraňoval politické strany ve věřitelských národech, a ani není mladším partnerem jiným organizacím, které nemají dost odhodlání dělat svou práci. Už sedm let je MMF používán, aby ochránil představitele Eurozóny před jejich voliči, což poškodilo jeho reputaci, prodloužilo řeckou mizérii a odložilo těžký výběr evropské budoucnosti, který stejně bude muset být učiněn.“

Také v interview pro Wall Street Journal označil Mnuchin Řecko za „primárně evropský problém.“ Robert Kahn, který dříve pracoval v MMF, uvedl, že se jedná o prudký odklon od politiky, kterou prosazoval Barack Obama, který naopak tlačil na pokračování účasti MMF. „Jestli to MMF s novým tvrdým postojem vůči Řecku myslí vážně, pak možná našel v Trumpově vládě silného spojence.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.