Stoltenberg tvrdí, že Rusko má mobilní raketový systém, který je schopen zasáhnout cíle v SRN

V rozhovoru pro německá média zazněla nová obvinění vůči Rusku a zároveň apel, aby zachránilo dohodu INF.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varuje Německo před novým ruským mobilním raketovým systémem. Podle slov šéfa NATO dosahuje doletem až k německým městům Berlínu, Frankfurtu nad Mohanem a Mnichovu.

Stoltenberg se v posledním rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung zmínil také o tom, že by Rusko mělo udělat všechno, co je v jeho silách, aby zahranilo dohodu INF o likvidaci raket středního a krátkého doletu. „Rusko ukončilo dohodu INF, a tím vytvořilo hrozbu pro naši bezpečnost“, řekl Stoltenberg s tím, že by Moskva měla využít poslední šanci, kterou má k záchraně dohody.

V opačném případě prý Rusko ponese plnou odpovědnost za ukončení platnosti dohody. Svět se podle generálního tajemníka NATO stane méně stabilním.

Stoltenberg dále řekl, že Rusko zřejmě má rozpracovaný nový jaderný systém raket středního doletu. Neřekl přesně, kde a kdy byl systém umístěn, ale označil německá města Berlín, Frankfurt nad Mohanem a Mnichov za místa, která mohou tyto rakety zasáhnout. Systém charakterizoval jako mobilní, takže je možné ho snadno skrýt.

USA oznámily svoje odstoupení z dohody INF v únoru letošního roku a obviňují Rusko, že dohodu nedodržuje. Výpovědní lhůta uplyne v srpnu. Rusko už také přijalo zákon o vystoupení Ruské federace z dohody, jakékoliv porušení dohody však odmítá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.