Spojené státy postrkávají Francii do náruče Číny

Spory o francouzskou digitální daň a americké výhrůžky evropským spojencům nezůstávají v Číně bez povšimnutí.

Spojené státy zvažují otevření další fronty celní války v čínském stylu, tentokrát s Francií, všímá si redakční komentář ruských novin Nězavisimaja gazeta.

Podle vyjádření amerického představitele pro obchodní otázky Roberta Lighthizera nyní Spojené státy studují nový francouzský zákon, který se může dotknout zájmů amerických digitálních gigantů, a zvažují celé spektrum odvetných opatření. Lighthizer, upozorňuje Nězavisimaja gazeta, sdělil, že Washington je značně znepokojen tím, že francouzská digitální daň dopadne na americké společnosti nespravedlivě. Jak dodal, zákon mu umožňuje, aby na nespravedlivou obchodní praxi odpovídajícím způsobem zareagoval.

Francouzský senát zákon o zvýšení zdanění zahraničních digitálních společností schválil, a to navzdory výhrůžkám ze strany Spojených států. Daň by se měla dotknout korporací jako Amazon, Apple, Facebook a Google. Zdanění by se nově mělo odvíjet od toho, kde firmy vykazují zisky, nikoliv od toho, kde mají hlavní sídlo.

Francouzský ministr financí Bruno Le Mair americké hrozby odmítl a prohlásil, že spojenci by měli rozdíly řešit jinak než vyhrožováním.

Současná evropská pravidla, míní článek, bezesporu nahrávají velkým digitálním gigantům. Ovšem probíhající spor o digitální daň je jen přívěskem daleko většího problému ve vztazích mezi USA a evropskými zeměmi. Jednání o obchodní dohodě mezi USA a EU váznou. A zdá se, že Washington je připraven pokračovat v dosavadním stylu – v tomto případě uvalením nových cel na francouzské zboží – dokud Francie neustoupí. Paříž ovšem ustoupit nehodlá, což vede k úvahám o vzniku nové obchodní války mezi USA a Francií v „čínském stylu“.

Čína si nemůže nevšimnout nekompromisní a nepřijatelné americké obchodní politiky vůči evropským spojencům. A Čína se velice zajímá o evropský trh. Každý krok, který oslabuje transatlantickou vazbu, nevyhnutelně vede k úvahám o nové orientaci evropských zemí na Čínu.

Nězavisimaja gazeta míní, že taková situace znivelizuje pokusy administrativy Donalda Trumpa o strategický přístup k „čínské hrozbě“. A nejen vůči ní. Snad i ruské vedení má důvod k zamyšlení…

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.