Polská opozice se nedokázala sjednotit

Vládní strana Právo a spravedlnost má důvod k tomu se radovat.

Největší opoziční polské straně se nepodařilo dát dohromady platformu, která by se pokusila sesadit vládnoucí Právo a spravedlnost. Občanská platforma tak půjde to voleb samostatně. K Občanské platformě se nakonec připojí jen dvě malá liberální uskupení.

Polské opoziční strany utrpěly v evropských volbách neočekávanou porážku, ale nedaří se jim spojit a vytvořit pro voliče jednotný manifest.

Aktuální průzkumy před volbami přitom předvídají straně Právo a spravedlnost 43 %, Občanská platforma získá 26 %, Demokratická levicová aliance pak jen 6 %. Ostatní strany by se vůbec do parlamentu nedostaly, tvrdí průzkum.

Právo a spravedlnost, která je u moci od roku 2015, zřejmě dál rozšíří své štědré sociální programy.

Politologové naznačují, že by opozici pomohlo vytvoření dvou bloků, jednoho konzervativně pravicového, kde by dominovala Občanská platforma a agrární PSL, druhý by byl levicový. Takové bloky by mohly uspět výrazněji.

Občanská platforma selhala v jednáních s agrárníky. Její postoje jsou ekonomicky liberální a je nadšena z EU, ale má zase konzervativnější postoje vůči potratům či manželství homosexuálů. Její nová agenda spíše směřuje k tomu, aby oslovila i část segmentu levicových voličů, například podporu nízkopříjmových pracovníků.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.