MMF: Čína už není čistý světový věřitel

Mezinárodní měnový fond nyní tvrdí, že hospodářské vztahy Číny se zbytkem světa jsou víceméně vyrovnané.

Čína byla dlouho považována za riziko pro světovou ekonomiku, ale MMF nyní tvrdí, že její vztahy se zbytkem světa jsou víceméně vyrovnané. MMF se věnuje otázce nerovnováh od roku 2012 a nyní tvrdí, že čínský přebytek běžného účtu se dostal téměř na nulu.

Externí pozice Číny je tím pádem hodnocena pozitivně, odpovídá střednědobým fundamentům.

Čína byla dlouho velkým čistým světovým věřitelem, měla přebytky běžného účtu k HDP i větší než 10 %. Jenže v posledních letech se čínská ekonomika „narovnává“, což znamená, že více závisí na domácí poptávce. Hlavní ekonomka MMF chválila Čínu za měnovou flexibilitu, a právě za posílení domácí poptávky.

Potvrzují to i čínští ekonomové, kteří tvrdí, že směrování politiky ukazuje na posilování importů a otevírání čínského domácího trhu. Je patrné, že přebytek v obchodu se zbožím nebyl schopen dostatečně pokrýt deficit v oblasti služeb.

MMF ovšem také tvrdí, že je nyní patrné, že nerovnováhy se týkají především vyspělých zemí. Přebytky běžného účtu má eurozóna jako celek, ale hlavním problémem je Německo, které mělo i přebytek ve výši 8 %. I proto ho MMF vyzývá k fiskální politice orientované na růst.

USA naopak vykazují deficit běžného účtu (přes 2 % HDP), MMF proto doporučuje strukturální reformy, fiskální konsolidaci a také odstranění cel. MMF také obecněji varoval před používáním protekcionistických politik pro řešení problémů s běžným účtem, neboť tyto politiky se často obrátí proti tomu, kdo je implementoval.

Cla nerovnováhy nevyřeší, jen ohrozí růst jak domácí, tak globální. Nerovnováhy je třeba řešit makroekonomickou politikou a strukturálně. MMF uvedlo i svou předpověď růstu globální ekonomiky tento rok 3,3 %. Příští rok očekává zrychlení růstu na 3,6 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.