Renzi restartuje svou kampaň a volá po konci „politického vzteku“

Financial Times. Oponenti bývalého italského premiéra obviňují, že se příliš posunul do středu, píše agentura Reuters k poslednímu dění v Itálii.

Matteo Renzi se chce znovu ujmout vedení italské středo-levé Demokratické strany (Partito democratico). Staví se sám jako ochranná hráz proti populismu a volá po odmítnutí politického „vzteku.“

Renzi byl tři roky italským premiérem, rezignoval poté, co v prosinci minulého roku prohrál referendum o změně ústavy.

Renzi se snaží oživit svou politickou kariéru, prvním krokem je získat znovu vedení Demokratické strany, jejíž primárky jsou naplánovány na 30. dubna. Má ovšem dva vnitrostranické oponenty, kteří se domnívají, že stranu posunul příliš do středu.

Hlavním rivalem Demokratické strany je Hnutí pěti hvězd, které vede komik Beppe Grillo. Hnutí pěti hvězd nedávno v průzkumech předběhla právě Demokratickou stranu.

Interní kritici Renziho obviňují z toho, že jim bývalý premiér ubírá hlasy a odhání voliče a že jen změna ve vedení zabrání zhroucení strany. Opoziční představitelé zase tvrdí, že Renzi je diskreditovaný politik kvůli prohranému referendu.

Kampaň Renziho je podporována současným premiérem, Paolo Gentilonim. Nejdříve byla snaha o volby co nejdříve, ale nyní se zdá, že možná bude muset vláda Gentiloniho dovládnout až do roku 2018. Renzi si zvolil pro kampaň nový slogan „In cammino“, což je ozvěna hesla Emmanuela Macrona „En Marche“. Renzi považuje Macrona za politického souputníka, za podobného politika a středo-levicového evropského reformátora. Úkolem PD je podle Renziho „dát Evropě demokratickou duši, postarat se o Itálii a potvrdit identitu milého patriotismu vůči této zemi a naším lidem“.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.