Německá Levice navrhuje znárodnění leteckých společností. Kvůli klimatu

Ne všichni politici v Německu souhlasí s nápadem znárodnit letecké společnosti a regulovat ceny letenek.

V Německu se v souvislosti s poslední vlnou veder rozpoutala diskuze o omezení letecké dopravy. Někteří politici v Německu si přejí drastické reformy tohoto odvětví. Šéf strany Die Linke (česky Levice) Bernd Riexinger řekl, že jediný způsob, jak dosáhnout ekologického provozování letecké dopravy, je jeho znárodnění.

„Kapitalismus není kompatibilní s ochranou klimatu,“ prohlásil Riexinger v rozhovoru. „Všechno, co může mít dramatické sociální důsledky, nesmí zůstat v rukou trhu a neregulováno. Letecké společnosti patří do rukou státu, stejně jako železnice nebo výroba energie.“ Šéf Die Linke dále dodal, že letecká doprava se stala „neodpovědně levnou“ a má zodpovědnost za vysoké emise, státní letecké společnosti by mohly zvýšit ceny letenek a učinit létání ekologičtějším. Zdůraznil také, že současná konkurence mezi leteckými společnosti škodí klimatu i zaměstnancům.

Sociální demokrat Karl Lauterbach oponoval s názorem, že řešení není převzetí, ale zelené investice. Z CDU zaznělo, že Riexingerův návrh je „hrozivý“ a připomíná doby socialistické politiky v NDR. V rámci spolkové vlády se projednával návrh na zavedení letecké daně. Podle ministryně pro životní prostředí Svenji Schulzeové by letecká doprava nikdy neměla být levnější než vlaková. Politik za Zelené Robert Habeck už předtím řekl, že by Německo mělo vyloučit domácí lety do roku 2035. Zdroje z leteckých emisních daní by měly směřovat do železnice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.