Nový průzkum: 46 % skotských voličů by podpořilo nezávislost země

Nejnovější čísla ukazují mírný náskok pro podporovatele nezávislosti Skotska. Proti by bylo asi 43 % voličů.

Skotští voliči by podle posledního průzkumu podpořili nezávislost Skotska na Velké Británii, ukázal průzkum Michaela Ashcrofta, první takový od března 2017.

Nový průzkum ukázal na to, že by celkem 46 % z 1019 respondentů podpořilo nezávislost země. Proti by bylo 43 %. Pokud jsou z výsledků odečteni ti, kteří odpovídají, že nevědí nebo že by se hlasování neúčastnili, jedná se o poměr 52 % pro nezávislost a 48 % proti.

Konzervativec Ashcroft provedl průzkum v souvislosti s návštěvou nového britského premiéra Borise Johnsona v Edinburghu. Ashcroft patří k Johnsonovým protivníkům. „Zjistil jsem malou většinu, která by byla pro nové hlasování a první většinová čísla pro nezávislé Skotsko za poslední dva roky“, řekl k průzkumu.

Skotská národní strana, která je vládní stranou Skotska, v souvislosti s Brexitem nyní hovoří o oprávněnosti druhého lidového referenda o nezávislosti Skotska. Voliči ve Skotsku odchod Británie z EU v roce 2016 nepodpořili.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.