Módímu kvůli Kašmíru doma tleskají

Zbavení autonomie bylo mezi příznivci premiéra uvítáno. Kritici ale vidí krok jako snahu odvrátit pozornost od špatného stavu ekonomiky.

Rozhodnutí indického premiéra Nárendry Módího o ukončení zvláštního statusu Kašmíru vzbudilo v Indii velkou vlnu podpory. Módí, který je premiérem největší demokracie na světě, přitom vůči Kašmíru postupoval skoro totalitářsky, uvádí reportáž agentury Associated Press.

Módí představuje politika hindu nacionalismu v Indii a zbavení Kašmíru jeho ústavního statusu bylo přijato s nadšením. „Celý Kašmír je náš,“ volali demonstranti před budovou parlamentu v momentě, kdy hlasoval o zbavení autonomie této indické provincie.

Jiní zdůraznili, že Módí tak splní svůj další slib. Argument zní: Kašmír je součástí Indie a mají v něm platit stejná pravidla jako v celé zemi.

Kritici ale vidí premiéra jako autoritářského manipulátora, který se snaží Indii přetvořit v hinduistický národ.

Současný premiér se významně odlišuje od svých předchůdců. Politici, jako například Indira Gándhíová, byli spíše nepřístupní a intelektuálští. Módí si ale vytvořil zcela jinou image, takže je vnímán jako „obyčejný Ind“ a dovede podobně jako Vladimir Putin využívat televizní pořady ve svůj prospěch. Nechybí mu ani sebedůvěra. V jednom pořadu Módí sdělil národu, že postrádá pocit strachu a nervozity. Nezapomíná zdůraznit, že sám pochází z chudé rodiny (další rozdíl oproti dřívější dynastické politice v Indii). Svoji politickou kariéru od počátku spojil také s hindu nacionalismem, dnes stojí v čele polické strany BJP.

Módí se stal premiérem poprvé v roce 2014 a od té doby s každými volbami svoje postavení posílil.

Kritici vidí jiné důvody pro Módího rozhodnutí odejmout sporné provincii Kašmír její politickou autonomii, než nacionalistické. Módí se tak má snažit obrátit zájem pryč od problémů indické ekonomiky. Ta nyní trpí rekordní nezaměstnaností a propadem zahraničních investic. Ovšem jiní jsou toho mínění, že se také mohlo jednat prostě jen „o moc“. Utažením šroubů v případě Kašmíru si Módí zajistil podporu svého jádrového voličstva.

V Kašmíru je zatím hlavní reakcí na kroky Indie spíše hněv a jen sporadicky protesty (minulý víkend ovšem k protestům v Kašmíru došlo-pozn.red.). V rámci operace, která provincii zbavila autonomie, došlo k přerušení komunikace, v hlavním městě provincie jsou v ulicích ostnaté dráty a zablokované ulice spolu s vojáky. Mladý kašmírský politik Shah Faesal varoval, že provincie se stává „sopkou“. Následně byl podle informací Associated Press zatčen indickými bezpečnostními orgány.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.