Čínský ropný gigant odmítá venezuelskou ropu. Kvůli americkým sankcím

Největší čínská energetická firma CNPC zrušila dovoz celkem 5 milionů barelů ropy. Důvodem jsou nové sankce USA.

Největší čínská energetická společnost China National Petroleum Corp během srpna zrušila plány na dovoz asi 5 milionů barelů venezuelské ropy. Čína od nákupů ustupuje v době, kdy administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa posiluje sankce proti Venezuele.

Podle zdrojů, které mají o situaci informace a přejí si zůstat v anonymitě, odmítla Čína tyto dodávky poté, co Donald Trump podepsal poslední dekret, který zavádí sankce proti každému, kdo poskytuje pomoc prezidentovi Nicolasi Madurovi.

Čínská ropná společnost se tak přidala k největší turecké bance Ziraat Bank, která omezila svoje vztahy s venezuelskou centrální bankou.

Prezident Maduro počítal s podporou Číny a Ruska ve své snaze udržet nad vodou zemi, která čelí humanitární krizi, nedostatku potravin a hyperinflaci. Čína půjčila venezuelskému režimu v posledních deseti letech celkem 50 miliard dolarů výměnou za ropu. Právě Čína byla v posledních měsících nejdůležitějším dovozcem venezuelské ropy, která je hlavním zdrojem příjmů země. Bez čínského dovozu nezůstane Venezuele mnoho možností, kam ropu prodat.

Tento vývoj ovšem ještě neznamená, že se Čína k Venezuele zcela obrátila zády, neboť v nákupech a dovozech ropy z Venezuely mohou pokračovat jiné čínské společnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.