Německo vydává na americkou armádu v zemi miliony eur

Nová čísla byla publikována na základě žádosti Die Linke související s americkými požadavky, aby Německo dávalo víc na obranu.

Německá vláda vydala za posledních sedm let celkem 243 miliónů euro na podporu v zemi umístěných amerických vojenských jednotek. Suma zahrnuje například benefity pro bývalé zaměstnance či provozní náklady na udržování budov a dalšího majetku.

Dalších 480 milionů jde na finanční podporu stavebních nákladů spojených s výdaji NATO v Německu, které „téměř zcela“ připadnou Spojeným státům. Čísla byla publikována ministerstvem financí na základě požadavku strany Die Linke.

Německo na svém území hostí celkem 35 tisíc amerických vojáků a 17 tisíc amerických civilistů. Na amerických vojenských základnách pracuje také 12 tisíc německých civilistů.

Spojené státy naznačily, že by mohly některé svoje jednotky z Německa stáhnout v souvislosti s rozpory, které mezi Washingtonem a Berlínem panují ohledně příspěvků do kasy NATO. Polsko je pak považováno za další zemi, kam by bylo možno americké vojenské síly přemístit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.