Berlín chce zavést stropy na nájmy

Koaliční vláda Berlína tak chce řešit vysoké ceny nájmů i skryté poplatky ve městě, kde panuje bytová krize.

Město Berlín by mohlo zastropovat cenu nájmu na 7,97 euro za metr čtvereční, tvrdí německá média v souvislosti s návrhem nového zákona.

Berlínská senátorka (de facto ministryně, Berlín je spolkovým státem – pozn. red.) pro městský rozvoj požaduje zastropování cen nájmů v hlavním městě země. Podle Katrin Lompscherové ze strany Die Linke by se omezení ceny týkalo bytů postavených do roku 2013.

Podle návrhu zákona by ceny za nájem řady bytových jednotek v Berlíně činily 3,42 euro za metr čtvereční. Nájmy v domech postavených v době DDR by činily maximálně 5,64 euro, ve stavbách z doby před rokem 1918 6,03 euro a byty postavené po sjednocení Německa, od roku 1991 do roku 2013, by stály maximálně 7,97 euro za metr čtvereční.

Celková suma nájmu by pokrývala i cenu vybavení a nábytku, což by poskytlo další ochranu rezidentům, kteří jsou nyní nuceni platit poplatky, které inzerovaná výše nájmů nezahrnuje.

Z regulace by byly vyňaty byty postavené nebo renovované po roce 2013, resp. jejich cena na metr čtvereční by byla o 20 % vyšší.

Berlínská vládní koalice Zelených, sociální demokracie a Levice v červnu zmrazila nájmy na následujících pět let. Město se snaží iniciovat dostavbu nových bytů. Návrh zákona se má projednávat 15. října, pokud bude přijat, začal by platit od ledna příštího roku.

Průměrný nájem za metr čtvereční momentálně v Berlíně činí 6,72 euro, je tedy nižší než v Hamburku nebo v Mnichově. Jenže někteří berlínští pronajímatelé požadují i 16-18 euro za metr.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.