Německý prezident požádal o polské odpuštění

Steinmeier si tak v Polsku připomenul 80. výročí začátku druhé světové války.

Prezident SRN Frank-Walter Steinmeier požádal Polsko o odpuštění v souvislosti s připomínkou 80. výročí od začátku druhé světové války. Steinmeier při projevu v polském městě Wieluń, kam dopadly první německé bomby, řekl, že „příliš málo“ Němců zná dějiny tohoto města.

Steinmeier v projevu přecházel z němčiny do polštiny a řekl doslova: „Skláním se před polskými obětmi německé tyranie. A prosím o vaše odpuštění.“ Na slavnostní připomínce byl také polský prezident Andrzej Duda, který popsal svého německého kolegu jako někoho, „kdo přišel s pokorou, se skloněnou hlavou, aby uctil památku…sdílel bolest“.

Oba prezidenti pak drželi minutu ticha, která připadla přesně na hodinu, kdy před 80. lety Německo zaútočilo na Polsko a na město Wieluń dopadly první německé bomby.

Dalších slavnostních připomínek začátku druhé světové války se ve Varšavě zúčastnila německá kancléřka Angela Merkelová a americký viceprezident Mike Pence. Prezident USA Donald Trump svoji cestu do Polska zrušil kvůli hurikánu, který směřoval na Floridu a Georgii. Ceremonie na Westerplatte, kde německé jednotky napadly v roce 1939 polskou základnu, se pak zúčastnil premiér Polska Mateusz Morawiecki a místopředseda EK Frans Timmermans.

Ilustrační foto: Autor –  Michael Lucan, Lizenz: CC-BY-SA 3.0 de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58337539

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.