Finsko vyzývá EU, aby zlepšila vztahy s Ruskem

Finský ministr zahraničí chce zlepšit vztahy s Ruskem, aby mohla být zvýšena evropská bezpečnost.

Ministr zahraničí Pekka Haavisto tvrdí, že je to nutný krok ke zlepšení bezpečnostní situace

Finský ministr zahraničí varoval před řadou velkých rizik jako je Brexit či napětí v transatlantických vztazích. Podle něj je důležité zlepšit vztahy s Ruskem, aby mohla být zvýšena evropská bezpečnost.

Haavisto pro FT přímo řekl, že si těžko dokáže představit řešení globálních krizí bez Ruska, aniž by Rusko bylo aktivním partnerem. Nové vedení na Ukrajině chápe jako novou příležitost pro řešení konfliktu. Haavisto vidí jednání mezi Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským jako možnost „přiblížení se v určitých tématech“. Dodal ovšem, že nevidí možnost zrušení sankcí vůči Rusku, dokud nedojde ke skutečnému pokroku v ukrajinském konfliktu.

Finsko je předsednickou zemí EU a jeho volání po větším zapojení Ruska navazuje na snahy francouzského prezidenta Emmanula Macrona (o nichž jsme v !Argumentu podrobně informovali).

Haavisto se také domnívá, že Brexit i postoje amerického prezidenta znamenají, že EU se musí „více starat o sebe“ i o stabilitu kontinentu.

Finský postoj je důležitý, píší FT, jednak je nyní předsednickou zemí EU, jednak má k Rusku svůj unikátní vztah. Země mají společnou hranici dlouhou 1340 kilometrů.

Macron vyzval ke zlepšení vztahů s Ruskem velmi hlasitě, Finsko i jiné země provozují spíše tišší diplomacii. Koneckonců návrat Ruska do Rady Evropy byl umožněn právě diplomacií Finska a Francie, za podpory Německa.

Zatímco Brusel oficiálně zachovává tvrdý postoj vůči Rusku, jednotlivé vlády (FT tvrdí, že se jedná až o 20 členských zemí) se snaží o posílení bilaterálních vztahů s Ruskem. Proti zlepšení vztahů s Ruskem je zejména Polsko a země Pobaltí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.