PayPal už nechce mít nic společného s facebookovou Librou

Firma se chce věnovat svojí hlavní činnosti. Z měnového projektu Facebooku vycouvala.

Německá zpravodajská platforma Tagesschau přinesla nové informace o plánech na zavedení facebookové měny Libra. Politici ale tento nápad vehementně kritizují, PayPal se nyní z konsorcia stáhl.

PayPal už nechce být součástí projektu zavedení digitální měny Libra. PayPal dal nakonec najevo, že se bude koncentrovat na svou hlavní činnost.

Tzv. „Asociace pro Libru“ má ovšem stále ještě 28 členů. Je ale možné, že dojde k dalšímu snížení počtu. Neboť i velké firmy jako Visa a Mastercard přemýšlejí, zda u projektu setrvat, informoval o tom Wall Street Journal. Důvod spočívá v tom, že politici ale i centrální banky vnímají kryptoměnu plánovanou Facebookem velice kriticky. Obávají se, že Facebook by mohl se svými 2,4 miliardami uživatelů změnit finanční systém.

Prozatím to jsou totiž centrální banky, které kontrolují měny. Facebook je také zatížen skandály ohledně dat, data milionů uživatelů byla zneužita.

Dokonce i šéf firmy Apple, Tim Cook, nahlíží na facebookovou měnu kriticky. Tagesschau ho cituje: „Opravdu si myslím, že měna by měla zůstat v rukou zemí. Soukromá firma by se neměla pokoušet o to, získat moc tímto způsobem.“

Podniky se také nevolí, neměly by tedy přejímat funkce vlády.

Facebook ovšem plánuje Libru spustit, dalšími partnery jsou třeba Spotify nebo Uber.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.