O osudu Brexitu se rozhodne do konce týdne, řekl Macron

Britský premiér Johnson se zatím nechal slyšet, že Británie balí kufry a odchází na konci října. Zda s kompromisem s EU či bez něj, to záleží na EU.

Francouzský prezident Emmanual Macron sdělil v neděli britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, že na konci tohoto týdne by mělo dojít k zhodnocení perspektiv odchodu Británie z EU. Podle informací Elysejského paláce Macron a Johnson telefonicky hovořili o posledním návrhu Británie ohledně odchodu z EU.

Macron údajně naznačil, že vyjednávání by měla pokračovat co nejrychleji, v nejbližších dnech. Na konci týdne by měl vyjednávací tým EU pod vedením Michela Barniera zhodnotit, zda je dohoda možná. Podle Macrona by měla být v souladu s „principy Evropské unie“ – mínil tím integritu jednotného trhu a stabilitu Irska.

Telefonát následoval po zveřejnění Johnsonova článku ve dvou britských listech, v němž prohlásil, že Británie si sbalí kufry a odejde z EU za 25 dní. Otázkou pro Johnsona bylo jediné: zda to proběhne tak, že s EU dosáhne dohody, nebo to Británie prostě udělá sama. Johnson v telefonátu s Macronem prohlásil, že je „poslední příležitost“ se dohodnout, podle něj EU musí reagovat na kompromisy, které Londýn navrhuje. Dohoda s EU je podle Johnsona stále možná. Přislíbil, že bude mít dostatečnou podporu v londýnském parlamentu, což je něco, čeho jeho předchůdkyně v úřadě Theresa Mayová nedosáhla.

Irský premiér Leo Vardakar v sobotu naopak sdělil, že čas na kompromisní dohodu je velmi napjatý. Jednání Evropské rady, na kterém se dohoda musí odsouhlasit, se má konat 17. až 18. října.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.