Je to politická volba, obhajuje Francie svůj rozpočet proti pravidlům EU

Francie znovu nesplní požadavky EU ohledně výše deficitu a výše zadlužení země. Tvrdí, že její rozpočet zohledňuje situaci ve Francii a ve světě.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se postavil varování EU ohledně toho, že státní rozpočet Francie se značně odchyluje od rozpočtových pravidel Evropské unie. Le Maire obhajoval snížení daní a zvýšení výdajů jako politickou volbu. Ve svém prohlášení odkázal na současnou ekonomickou slabost a obchodní napětí jako na důvody, proč Francie volí právě tento stimul.

„V době ekonomického zpomalení jsme si vybrali snížení francouzských daní a změnu směru fiskální konsolidace. Je to politická volba, vzali jsme v úvahu sociální situaci ve Francii a mezinárodní hospodářský kontext,“ řekl Le Maire. Ministr tak reagoval na varování Evropské komise k návrhům jednotlivých rozpočtů zemí EU jako součásti Paktu stability a růstu, který požaduje, aby veřejný dluh nepřesáhl 60 % HDP a deficit nepřekročil 3 % ekonomického výkonu.

Varování zazněla také na adresu Itálie, Španělska, Belgie, Finska a Portugalska. Odmítnout Brusel znamená riskovat nervózní reakci finančních trhů a také pokutu. Německý konzervativní poslanec Markus Ferber už řekl, že by Evropská komise měla výmluvám Itálie a Francie ohledně deficitu rozpočtů učinit přítrž.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.