Deficit rozpočtu USA se blíží jednomu bilionu dolarů

Prezident Donald Trump sliboval, že deficit státního rozpočtu sníží. Podle posledních údajů ale vyrostl a bude činit kolem bilionu dolarů.

Americký roční rozpočtový deficit se blíží v tomto fiskálním roce jednomu bilionu dolarů. Je tomu tak navzdory slibům amerického prezidenta, že bude snižovat zadlužení. Americké ministerstvo financí oznámilo, že rozpočet je vyšší kvůli nižším příjmům a vyšším výdajům na zbrojení. Deficit je vyšší o 250 mld. dolarů oproti předchozímu roku a tvoří tak 4,6 % amerického HDP.

Steven Mnuchin, ministr financí, k tomu povídá, že je potřeba realizovat „osekání zbytečných výdajů“ a pak se USA dostanou na udržitelnou finanční trajektorii.

V rámci volební kampaně Trump sliboval snižování deficitu, který se ovšem nyní rapidně rychle blíží hranici jednoho bilionu dolarů.

Zástupce Komise pro odpovědný rozpočet říká, že podle všech měřítek je deficit neudržitelný.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.