Bulharsko má kontroverzního prokurátora. Měsíce protestů nepomohly

Nejvyšší soudní rada minulý týden podpořila Ivana Geševa jako jediného kandidáta na funkci. Gešev je považován za člověka statu quo.

Navzdory měsíce trvajícím protestům byl do funkce generálního prokuratura Bulharska zvolen jediný kandidát na tento post Ivan Gešev. Ve 25členné Nejvyšší soudní radě získal ve čtvrtek 24. října celkem 20 hlasů pro a 4 proti.

Další vývoj závisí na rozhodnutí prezidenta Rumena Raděva, který může vybraného kandidáta odmítnout jenom jednou. Pokud by Geševa Nejvyšší soudní rada znovu podpořila, prezident musí kandidáta jmenovat.

Geševova nominace na pozici generálního prokurátora vyvolala během posledních měsíců protesty. Tisíce lidí byly v ulicích, aby vyjádřily svůj nesouhlas. Protestující vyjadřovali výhrady vůči Gečevovu profesionalismu, integritě a nezávislosti vzhledem k místním oligarchickým kruhům. Gešev kritiku odmítl a také odmítl, že by svoji kandidaturu stáhnul.

Gešev je podobně jako jeho předchůdce v úřadě Sotir Cacarov považován za člověka, který bude udržovat status quo. V jeho rámci je především bulharský oligarcha Děljan Peevski nad zákonem. Generální prokurátor je v bulharském systému velmi vlivná figura, která dohlíží na práci jiných prokurátorů v zemi. Podle zákona nemůže být sám obviněn. Tato skutečnost je kritizována ze strany EU i Evropského soudního dvora pro lidská práva či Benátskou komisí Rady Evropy.

Evropská komise monitoruje situaci v Bulharsku prostřednictvím svým zpráv. Ta poslední přestala na Bulharsko tlačit a konstatovala, že v oblasti právní reformy je třeba více práce, aby se země přiblížila evropským standardům. Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová chce v monitorování situace v Bulharsku pokračovat. Monitorování by podle ní mělo pokračovat, protože Bulharsko nesplňuje podmínky k jejímu zrušení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.