Google ve Francii změnil způsob zobrazování zpráv, licenční poplatky odmítá platit

Firma ve Francii odmítla platit vydavatelům za zobrazování zpráv. Facebook Inc. zase našel kreativní způsob, jak copyrightovou směrnici EU obejít.

Podle vyjádření francouzského státního tajemníka pro digitální záležitosti Cédrica O nemá odmítnutí firmy Google platit ve Francii vydavatelům za zprávy stejné dopady jako odmítnutí firmy Facebook Inc. „Facebook nepřináší stejné problémy. Facebook negeneruje stejný objem dat, není to vyhledávač,“ řekl státní tajemník.

Francouzská vláda je velmi znepokojena, jak společnost Google realizuje evropskou copyrightovou směrnici o „hraničících právech“ v zemi. Místo nových licenčních dohod s vydavateli Google změnil způsob, jak se tiskový materiál objevuje online. Vydavatelé ve Francii už oznámili, že na společnost Google podají antitrustovou stížnost, neboť podle nich zneužívá své dominantní pozice.

Kritika vydavatelů se během posledního říjnového víkendu obrátila i proti společnosti Facebook, když vyšlo najevo, že ani ta nebude za licence platit. Podle Cédrica O je otázkou, zda sdílení tiskového článku na stěně Facebooku spadá pod „hraničící práva“. Facebook začal na svých stránkách zobrazovat odkazy na některá kvalitní média a nabízet odměny. Ovšem, jak Cédric O přiznal, tento přístup zase budí jiné otázky – například tu, zda se Facebook Inc. potenciálně nezmění v cenzora.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.